2908

Περί QA, testing και … άλλων δαιμονίων…

Back to blog

5 + 1 λόγοι που το QA σου ταιριάζει!

Τελειώνοντας τις σπουδές στον τομέα της Πληροφορικής, οι επιλογές και οι εξειδικεύσεις είναι πολλές και η επιλογή καριέρας στον χώρο του IT μπορεί να μοιάζει ένα αρκετά «challenging task» ακόμα και για μηχανικούς.

Ένα ενδεχόμενο που θα έπρεπε να λάβει κάποιος υπόψιν του πλέον είναι να ακολουθήσει το επάγγελμα του «QA Engineer» που ήρθε για να μείνει, μιας και η ζήτηση για το ρόλο αυτό τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει ανοδική πορεία και όχι άδικα. Το λογισμικό είναι ένα προϊόν πολύπλοκο που αναπτύσσεται γρήγορα.  Όσο άρτιοι και έμπειροι και αν είναι οι προγραμματιστές που το υλοποιούν χρειάζεται πάντα ο άνθρωπος (ή η ομάδα) που θα  έχει ρόλο να διασφαλίσει ότι σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του, το λογισμικό  είναι ευθυγραμμισμένο με τις ανάγκες και τα standard της εταιρείας.

Επιπλέον, η συμβολή του QA στην ανάλυση του προϊόντος και στον εντοπισμό λαθών σε πρώιμα ακόμη στάδια της ανάπτυξης του έργου, εξασφαλίζει λιγότερες τροποποιήσεις στο σχεδιασμό και, καλύτερη ποιότητα κώδικα . Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της μέρας ο πελάτης παίρνει αυτό που θέλει στην βέλτιστη ποιότητα και στον προκαθορισμένο χρόνο. Για το λόγο αυτό επιλέγουμε στην Onelity να τοποθετούμε έναν επαγγελματία QA σε κάθε project μας για να προσφέρει τις εξιδεικευμένες υπηρεσίες του στους πελάτες μας.

Τα καθήκοντα που εκτελεί ένας QA σε καθημερινή βάση είναι πολλά και πολύπλοκα γι’ αυτό και χρειάζονται οργανωτικές ικανότητες και αναλυτικό mindset για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά. Σε μία τυπική ημέρα, ένας επαγγελματίας QA καλείται να κάνει τα παρακάτω:

 • Συλλέγει τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους στόχους του έργου
 • Θέτει τα ποιοτικά standard για τους developers
 • Κάνει το test, manual και automated
 • Εντοπίζει bugs και άλλα προβλήματα της εφαρμογής και τα επικοινωνεί στους developers
 • Ερευνά και προτείνει λύσεις για τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν
 • Κάνει follow up με τους developers για να διασφαλίσει ότι γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις στο λογισμικό
 • Δημιουργεί τα test plans, test cases και απαραίτητο documentation
 • Διασφαλίζει ότι το προϊόν ικανοποιεί τις προδιαγραφές
 • Διαχειρίζεται τη διαδικασία των releases

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο QA σχοινοβατεί ανάμεσα στο τεχνικό  και επιχειρηματικό μέρος της ανάπτυξης λογισμικού, καθώς διαθέτει ένα ευρύ set of skills για να μπορεί να διαχειριστεί τα καθημερινά του καθήκοντα.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται «super intriguing» και πιστεύεις ότι θα μπορούσες να δεις τον εαυτό σου σε αυτό το ρόλο, θα πρέπει να αναρωτηθείς αν διαθέτεις τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 1. Προσανατολισμό στην λεπτομέρεια (Eye for detail). Είσαι παρατηρητικός και δίνεις έμφαση στη λεπτομέρεια. Σου αρέσει η τάξη και η συμμετρία. Είσαι το άτομο που τεστάρει κάθε ώρα και στιγμή: είτε κάνεις μια online παραγγελία, είτε στέκεσαι σε μία ουρά περιμένοντας τη σειρά σου, είτε διαβάζεις ένα έγγραφο, θα βρεις το bug αν υπάρχει. Το OCD σου μπορεί να χτυπάει κόκκινα καμιά φορά, αλλά ίσως αυτό να είναι ένα προτέρημα όταν θέλεις να γίνεις QA.
 2. Έχεις εξαιρετικές ικανότητες επικοινωνίας. Σου αρέσει να βρίσκεσαι με άλλους ανθρώπους, να συζητάς και να προσπαθείς να δίνεις λύσεις. Λειτουργείς καλύτερα σαν μέρος μιας ομάδας παρά μόνος σου. Εμπνέεις εμπιστοσύνη και συναδελφικότητα.
 3. Είσαι άνθρωπος της τεχνολογίας (tech person). Ένας QA μπορεί να έχει έναν εποπτικό ρόλο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχει και hands on εργασία πάνω σε κώδικα ή βάσεις δεδομένων. Ανάλογα με το project και την ομάδα ένας QA μπορεί να γράψει κώδικα, να κάνει code review, να χρησιμοποιήσει testing tools και frameworks για automation testing.
 4. Χτίζεις διαρκώς τις ικανότητες σου. Μπορεί να έχεις ένα ακαδημαϊκό background στην πληροφορική ή σχετικό τομέα, αλλά δε σου αρκεί μόνο αυτό. Προσπαθείς να επεκτείνεις τις ικανότητες σου με online courses, συμμετοχές σε QA/testing bootcamps, απόκτηση πιστοποιήσεων όπως το ISTQB, για το οποίο η Onelity είναι επίσημος πάροχος εκπαίδευσης με εγκεκριμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια από την GRTB.
 5. Σου αρέσουν οι προκλήσεις. QA is all about the challenge. Δεν ικανοποιείσαι εύκολα και σπρώχνεις τα πράγματα πάντα προς την κατεύθυνση που θα τα κάνει καλύτερα. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είσαι τελειομανής, αλλά πάλι… εσύ ξέρεις ότι μπορείς και καλύτερα.

Μοιάζουν οικεία όλα αυτά; Αν ναι, τότε θα πρέπει να αναλογιστείς αν η επόμενη επιλογή στην καριέρα σου θα είναι στο QA και το Automation Testing. Ό,τι και αν αποφασίσεις μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με την Onelity για περισσότερες πληροφορίες περί QA, testing και όχι μόνο.

Είμαστε εδώ και σε περιμένουμε!

Στο ενδιάμεσο, δες αν είσαι “Fit with the Tribe” κάνοντας κλίκ στον παρακάτω σύνδεσμο! Career – ONELITY