#ΜΕΝΟΥΜΕ_ΣΠΙΤΙ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ | #WORKFROMHOME: 4+1 ΣΥΜΒOΥΛΕΣ

#Μένουμε_Σπίτι! Μπορεί η καθημερινότητας μας να μοιάζει πλέον σα σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας -που θα ήταν σίγουρο blockbuster- όμως πρόκειται για μία νέα τροπή στην εργασιακή και προσωπική μας ζωή που ήρθε… για να μείνει! Με πρωταρχικό μέλημα όλων μας την υγεία, έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε και το Challenge #WorkFromHome!

Καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν τον τελευταίο μήνα την τηλεργασία λόγω της εξάπλωσης του Κορωνοϊού/COVID-19, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του να είναι εξίσου παραγωγικοί και από το σπίτι, όπου δε διαθέτουν -σε όλες τις περιπτώσεις- τους απαραίτητους πόρους για να εργαστούν διατηρώντας τις ίδιες συνθήκες με αυτές του γραφείου.

Ενώ η εργασία από το σπίτι ακούγεται στη θεωρία σαν μια ιδανική καθημερινότητα, μία νέα πολυτέλεια, σίγουρα δεν είναι διακοπές.

#WorkFromHome

Η επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στη διατήρηση της παραγωγικότητας στην εργασία και στη διάθεση υγιούς χρόνου και ενέργειας στην προσωπική μας ζωή είναι η νέα πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι όσοι δουλεύουμε πλέον από το σπίτι.

Μία επιπλέον έγνοια σε μία ήδη στρεσογόνα κατάσταση, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, που προκαλεί από μόνη της αισθήματα άγχους και ανασφάλειας.

Στα καλά νέα της ημέρας, αυτή η νέα κατάσταση, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την αύξηση της απόδοσης, την αποδοτική και υγιή συνέχεια των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να γίνει ένα σπουδαίο μάθημα για την επίτευξη μεγαλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Παρακάτω θα βρείτε 4+1 συμβουλές τόσο για τη διατήρηση της παραγωγικότητας σας στην εργασία, όσο και της ψυχική σας ευεξίας για όσο διάστημα #Μένουμε_Σπίτι

In PJs we trust… #not!

H στιγμή που όλοι περιμέναμε! Δουλεύοντας με πιτζάμες… Αξία ανεκτίμητη! Ή μήπως όχι!; Αν και όλοι θα συμφωνήσουμε ότι είναι πολύ δελεαστικό να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνεται για να δουλέψουμε με τις αγαπημένες μας πιτζάμες, οι ειδικοί στο remote working αναφέρουν από την εμπειρία τους πως δεν είναι η καλύτερη επιλογή για διατήρηση ή/και αύξηση της παραγωγικότητας.

Το να ντυθούμε κανονικά, όχι απαραίτητα με τα ρούχα που θα φορούσαμε στο γραφείο, αλλά να βγάλουμε τις πιτζάμες μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για δύο λόγους:

Πρώτον θα βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να μεταβεί από το “Home Mode” στο “Work Mode” που είναι κρίσιμος παράγοντας για να ξεκινήσει παραγωγικά η μέρα μας!

Δεύτερον το να είμαστε όλη μέρα με τις πιτζάμες μας μπορεί σε βάθος χρόνου να επηρεάσει αρνητικά τη ψυχολογία μας, καθώς αφήνουμε τον εαυτό μας να αισθάνεται υποσεινήδειτα πως παραμένει σε μία κατάστση αδράνειας, όπως αυτη του ύπνου.

Η ζεστασιά της κουβέρτας… είναι για τον ύπνο!

Μια ζεστή κουβέρτα πάνω από τα πόδια μας, καθισμένοι στην άνεση του κρεβατιού μας ή στη γωνία του καναπέ είναι η εικόνα που όλοι ονειρευόμαστε όταν είμαστε καθισμένοι στα γραφεία μας!

Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται αυτό το σενάριο, προσπαθήστε να το αποφύγετε! Εκτός του ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητα, γιατί ουσιαστικά δε δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να «μετακινηθεί» όπως συνήθιζε καθημερινά,  είναι καλύτερο να αφήσουμε το κρεβάτι και τον καναπέ μας για το μέρος όπου περιμένουμε να πάμε «φεύγοντας» από τη δουλειά!

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη ισορροπίας της επαγγελματικής ζωής στο σπίτι είναι να δημιουργήσετε μια θέση εργασίας στο σπίτι σας. Εάν έχετε την πολυτέλεια του χώρου, επιλέξτε ένα από τα κενά δωμάτια. Αν δεν έχετε ένα επιπλέον δωμάτιο, βρείτε το ιδανικό σημείο στο διαμέρισμά σας που θα γίνει το νέο σας γραφείο π.χ η τραπεζαρία σας. Η είσοδος στο χώρο εργασίας σας θα σας βοηθήσει να ενεργοποιήσετε το “on” στην αρχή της ημέρας και το “off” στο τέλος αυτής.

Όπου κι αν επιλέξετε να εργαστείτε βεβαιωθείτε ότι έχετε μια άνετη καρέκλα για να καθίσετε και καλό φωτισμό. Το φυσικό φως είναι ένας παράγοντας που βοηθάει στην αύξηση της παραγωγικότητας, οπότε αν είναι εφικτό τοποθετήστε το γραφείο σας κοντά σε ένα παράθυρο!

Είτε ο χώρος εργασίας σας βρίσκεται σε ανοιχτό και κοινό χώρο μέσα στο σπίτι π.χ στην κουζίνα, είτε όχι, καλό θα ήταν να είναι από την αρχή ενημερωμένη η οικογένεια και τα παιδιά σας για τις ώρες εργασίας σας και για τη σπουδαιότητα του να μη σας αποσπούν αυτές τις ώρες. Εάν πρόκειται να πραγματοποιήσετε ένα online meeting καλό θα ήταν να ενημερώσετε και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες για πιθανούς… «εισβολείς»!

Η ισχύς εν τη ενώσει!

Εάν είστε μέρος μιας ομάδας, είναι σημαντικό να συνεχίσετε το καθημερινό σας meeting και update εργασιών όπως ακριβώς θα κάνατε στο γραφείο.

Μπορείτε να προγραμματίσετε πρωινές βίντεο κλήσεις με όλη την ομάδα, ώστε να δημιουργήσετε χώρο για αυτή την πρώτη πρωινή συζήτηση που κάνατε στο ασανσέρ του γραφείου ή όσο φτιάχνατε τον καφέ σας μαζί στην κουζίνα! Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε την καθημερινή και ανθρώπινη επαφή που είχατε, καθώς το να συνεχίσετε να νιώθετε μέρος της ομάδας θα σας βοηθήσει σημαντικά στο θετικό ξεκίνημα της ημέρας όσο και στη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων που δημιουργεί η απομόνωση.

Κάποια από τα διαλείμματα που πρόκειται να κάνετε μέσα στην ημέρα, μπορείτε και πάλι -με τη βοήθεια της τεχνολογίας- να τα περάσετε με τους συναδέλφους σας, όπως θα κάνατε αν βρισκόσασταν στο γραφείο. Αυτή τη φορά όμως πέρα από το χρόνο που θα αφιερώσετε για να συζητήστε για την αγαπημένη σας σειρά στο Netflix ή να μοιραστείτε memes, φροντίστε να αφιερώσετε και λίγο χρόνο στο να μάθετε πώς βιώνουν οι συνάδελφοί σας αυτήν τη νέα κατάσταση.

Πολλοί από εμάς είναι πιθανόν να αισθάνονται ανήσυχοι και αβέβαιοι αυτήν την περίοδο και η ξαφνική απομόνωση στο σπίτι μπορεί να ενισχύσει αυτά τα συναισθήματα. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, προσπαθήστε να είστε υποστηρικτικοί και προτείνετε λύσεις και τρόπους που μπορούν να ενισχύσουν τη θετική ψυχολογία του συναδέλφου!

#Μένουμε_Σπίτι | Always look on the bright side of life!

Ένα από τα οφέλη της απομακρυσμένης εργασίας είναι η ευελιξία! Αυτό όμως δε σημαίνει πώς θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που εργαζόμασταν, αλλά να τον προσαρμόσουμε στις νέες συνθήκες!

  1. Δημιουργήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα: Φτιάξτε ένα πρόγραμμα που θα αφορά τόσο τα καθημερινά σας task, όσο και τις δουλειές του σπιτιού και προσπαθήστε να μείνετε πιστοί σε αυτό.
  2. Αποφύγετε τον ταυτόχρονο συνδυασμό εργασίας και των καθημερινών δουλειών του σπιτιού: Η νέα αυτή κατάσταση μπορεί να φανεί σαν μια τέλεια ευκαιρία για να γίνονται ταυτόχρονα και οι δουλειές του σπιτίου. Το να θέσουμε τον εαυτό μας σε ένα νέο και διαφορετικό multitasking μπορεί και σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγικότητά μας. Φυσικά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε μικρά διαλλείματα, αλλά θα πρέπει να τα αφιερώσουμε στη ξεκούραση μας από το δουλειά και όχι σε μία άλλη και ενδεχομένως πιο κουραστική δουλειά. Σκεφτείτε πως αν είσασταν στο γραφείο δε θα τις κάνατε.
  3. Κάντε μικρά διαλλείματα: Παρόλο που τα διαλείμματα ίσως φαίνονται αντιπαραγωγικά για κάποιους, έρευνες έχουν δείξει ότι οι μικρές διακοπές εν ώρα εργασίας μπορoύν στην πραγματικότητα να αυξήσουν την παραγωγικότητα και το επίπεδο δημιουργικότητας. Δοκιμάστε τη μέθοδο Pomodoro. «Σπάστε» την εργασία σας σε 25λεπταμε 5 λεπτά διάλλειμα ενδιάμεσα.
  4. Lunch Break Time: Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να κερδίσετε κάποια ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής ζωής κι εργασίας από το σπίτι είναι να κάνετε ένα μεσημεριανό διάλειμμα. Κλείστε τον υπολογιστή σας και επιλέξτε έναν χώρο εκτός της θέσης εργασίας σας για το μεσημεριανό σας.
  5. Κλείστε την πόρτα φεύγοντας: Μία μεγάλη παγίδα για όσο δουλεύουμε από το σπίτι είναι το γεγονός πώς δε φεύγουμε ποτέ πραγματικά από τη δουλειά. Φροντίστε να βάλετε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασίας το οποίο θα τηρείτε. Σε μία δύσκολή κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επενδύσουμε χρόνο και στην πνευματική και σωματική μας υγεία μιας και οι συνθήκες δε μας επιτρέπουν δραστηριότητες εκτός σπιτιού.

Όταν τελειώσετε με τη δουλειά σας, φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο στους αγαπημένους σας ανθρώπους που βρίσκονται μακριά αυτήν την περίοδο. Δημιουργήστε μία νέα «κοινωνική ζωή» με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Κανονίστε να πιείτε ένα καφέ στο messenger, ή να βγείτε ένα βράδυ όλοι μαζί στο Skype. Παρόλο που δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε από το σπίτι, είναι σημαντικό να κρατήσουμε σταθερή την επικοινωνία μας με τους σημαντικούς μας ανθρώπους.

Εxtra #Μένουμε_Σπίτι tip: Παρασκευή βράδυ κι έρχεται Σαββατοκύριακο και #Μένουμε_Σπίτι; Σας προτείνουμε να δοκιμάστε το no1 trend στα cocktail αυτήν την περίοδο, το γνωστό πλέον Quarantini. (Δείτε τη συνταγή εδώ)

#Μένουμε_Σπίτι | Kids Edition

Για τους γονείς που δεν έχουν συνηθίσει να εργάζονται από το σπίτι, η εξισορρόπηση της εργασίας με τη φροντίδα των παιδιών μπορεί να κάνει τη μετάβαση σε αυτή τη νέα πραγματικότητα ακόμα πιο δύσκολη, καθώς αντιμετωπίζουν την πρόκληση να κάνουν δύο full-time δουλειές ταυτόχρονα.

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά σας για την κατάσταση σχετικά με την πανδημία του Κορωνοϊού και τη σπουδαιότητα του #Μένουμε_Σπίτι. Μιλήστε τους για τους λόγους για τους οποίους εργάζεστε πλέον από το σπίτι και γιατί είναι σημαντικό να σεβαστούν τα εργασιακά σας ωράρια και τον χώρο εργασίας σας.

Επιπλέον, αν η οικογένειά σας δεν είναι μονογονεϊκή είναι σημαντικό να συζητήσετε το φόρτο εργασίας σας μεταξύ σας, ώστε να μπορέσετε να δημιουργήστε ένα μοτίβο εργασίας που θα είναι βολικό τόσο για τους δυο σας, όσο και για το να μοιραστείτε τη φροντίδα των παιδιών σας.

Φτιάξτε μαζί με τα παιδιά σας ένα καθημερινό πρόγραμμα και ενθαρρύνετέ τα να ετοιμάσουν τις δικές τους δραστηριότητες. Κατευθύνετε τα παιδιά σας σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν βοήθεια ή συνεχή επίβλεψη. Το ίδιο ισχύει και για τα μεγαλύτερα παιδιά για τις ώρες που δεν παρακολουθούν κάποιο online μάθημα.

Επίσης μπορείτε να ενθαρρύνετέ τον υγιή χρόνο οθόνης. Υπάρχουν αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια online που μπορούν να αξιοποιήσουν παραγωγικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών μέσα στο σπίτι.

Τέλος δείτε το “#Μένουμε_Σπίτι” σα μία μοναδική ευκαιρία για να περάστε δημιουργικό χρόνο όλοι μαζί ως οικογένεια.

 

Θα πρέπει ο καθένας από εμάς προσαρμοζόμενος στις νέες συνθήκες που μας θέλουν να περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας στο σπίτι να βρει δημιουργικούς τρόπους, ώστε να δημιουργήσει τη δική του, ιδανική, εργασιακή καθημερινότητα που θα τον βοηθήσει να συνεχίσει να είναι παραγωγικός, προστατεύοντας όμως την πνευματική και σωματική του υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης σε αυτή τη νέα πραγματικότητα!

Καθώς όλοι δεσμευόμαστε με την ατομική μας ευθύνη για απομόνωση για την ασφάλεια του εαυτού μας και των γύρω μας, πρέπει να θυμόμαστε πως η χαρά βρίσκεται στα μικρά πράγματα. Ας δούμε την κατάσταση αυτη ως μία ευκαιρία να επενδύουμε χρόνο σε εμάς! #Μένουμε_Σπίτι για να μας βρει το αύριο πιο δυνατούς και πιο υγιείς! Reboot & Restart!

LATEST

TechPro Fall2023 Bootcamp Launch

Committed to its vision for inclusive, innovative and targeted training on new technologies, and campaigning under the slogan “Program your Future”, TechPro Academy has launched on Monday, the 2nd of October, its Fall2023_Bootcamp in Front End, Back End and Data Science technologies.