ONLINE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ APIFON

Γράφει ο Σταύρος Κυριακίδης, HR, Apifon

Αδιαμφισβήτητα η περίοδος που διανύουμε έχει επιφέρει πρωτόγνωρες  αλλαγές τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η νέα τάξη πραγμάτων έχει επιβάλλει στις εταιρείες  νέους τρόπους επίτευξης των στόχων τους και αναζήτησης νέου προσωπικού που πλέον γίνεται αποκλειστικά και μόνο διαδικτυακά. Ο κοινωνικός αποκλεισμός επέβαλλε νέα κριτήρια στις επιχειρήσεις, τόσο για τη στελέχωση όσο και για τη συνέχιση της παραγωγικότητάς τους.

Τα τελευταία χρόνια, οι Online συνεντεύξεις είναι μια διαδικασία γνώριμη! Ωστόσο, η νέα εργασιακή πραγματικότητα κρύβει παγίδες για όσους δουλεύουν απομακρυσμένα, ή για αυτούς που αναζητούν νέες προκλήσεις στην επαγγελματική τους καριέρα.

Εάν είσαι ένας από εκείνους που θες να αναζητήσεις νέες επαγγελματικές προοπτικές, έχε στο νου σου ό,τι οι online συνεντεύξεις και επαγγελματικές συναντήσεις έχουν παγιωθεί ως το must εργαλείο επίτευξης του στόχου σου!

Παρακάτω θα αναλύσουμε τεχνικές για μια επιτυχημένη συνέντευξη απομακρυσμένα, καθώς και τρόπους να παραμείνεις παραγωγικός δουλεύοντας από το σπίτι!

Ντύσου έξυπνα!

Φόρα λοιπόν τα καλά σου από τη κορυφή ως τα νύχια! Περιποιήσου τον εαυτό σου και βάλε στην άκρη πιτζάμες και φόρμες! Δε θες να το παρακάνεις με περιττά αξεσουάρ, οπότε δώσε μία καλή εντύπωση φορώντας το πουκάμισο ή το φόρεμα σου! Νιώσε άνετα στα ρούχα σου, ώστε να μεταδώσεις αυτή την ενέργεια και στα πρόσωπα που θα σε δουν στις online συνεντεύξεις σου, όπως ακριβώς θα έκανες face to face! Αυτό προϋποθέτει να είσαι επαγγελματικά ντυμένος, όχι μόνο από τη μέση και πάνω, ώστε να έχεις την ανάλογη αυτοπεποίθηση και βελτιωμένη απόδοση!

Να είσαι συνεπής στην ώρα σου

Ήρθε η ώρα της πολυπόθητης συνέντευξης! Κάτσε στο γραφείο σου, πάρε ένα ποτήρι νερό δίπλα σου και μπες τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα στη πλατφόρμα. Έτσι, έχεις τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστείς ψυχολογικά για τις επικείμενες ερωτήσεις! Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου  και ξεκίνα παραγωγικά!

Επιβεβαίωσε πώς όλα λειτουργούν σωστά

Έχεις επιλέξει λοιπόν το background που θα εμφανιστείς και είναι το πλέον κατάλληλο. Σίγουρα δε θέλεις ο συνομιλητής να βγάλει λάθος συμπεράσματα βλέποντας ένα ακατάστατο χώρο! Θέλεις να επιλέξεις για φόντο τη βιβλιοθήκη σου ή έναν λευκό τοίχο; Δώσε τη σωστή εντύπωση ελέγχοντας τον ήχο και φως του δωματίου!  Έλεγξε την κάμερα και το μικρόφωνό σου, κάνοντας ένα πρώτο test με κάποιον φίλο ή κατέγραψε μόνος σου την απόδοση στη κάμερα! Κάνε έναν τελικό έλεγχο στην σύνδεσή σου , κλείσε καρτέλες και παράθυρα άλλων εφαρμογών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αργής σύνδεσης ή προβληματικού ήχου.

Φρόντισε να μη σε διακόψει κανείς

Σημαντικός παράγοντας για επιτυχημένες Online συνεντεύξεις είναι η απόλυτη συγκέντρωση και ηρεμία. Εάν δεν έχεις την ευχέρεια προσωπικού χώρου και έχεις οικογένεια, ενημέρωσε νωρίτερα  τους συγγενείς σου για την προγραμματισμένη συνέντευξη ώστε να μείνεις συγκεντρωμένος την ώρα που θα χρειαστείς! Απομόνωσε τυχόν εξωτερικούς ήχους, κλείνοντας παράθυρα και πόρτες και βρες την κατάλληλη θέση!

Ζήτα τη βοήθεια… του κοινού!

Οι συνεντεύξεις για κάποιους προκαλούν άγχος και αμφιβολία, ειδικά για εκείνους που δεν θα μιλήσουν στη μητρική τους γλώσσα. Κάνε την έρευνα σου, κατέγραψε ερωτήσεις και απορίες που αφορούν την εταιρεία και κάνε ένα δοκιμαστικό interview με φίλο ή συγγενή! Απάντησε επίσης στις τυπικές ερωτήσεις που αφορούν τη πρώτη συνέντευξη, βελτιώνοντας έτσι τυχόν γραμματικά ή προφορικά λάθη!

Να είσαι ο εαυτός σου!

Πάντοτε σε μία συνέντευξη, είτε γίνει απομακρυσμένα είτε κατ’ ίδιαν ο στόχος παραμένει ο ίδιος: να παρουσιάσεις τις άριστες τεχνικές δεξιότητες που κατέχεις στο εκάστοτε πεδίο.

 • Παρέμεινε χαμογελαστός και ήρεμος και δώσε τον καλύτερο σου εαυτό!
 • Η σωστή στάση του σώματος υποδηλώνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση!
 • Μια αμυντική στάση σταυρωμένων χεριών προκαταβάλλει αρνητικά τον συνομιλητή σας! Διατήρησε οπτική επαφή με τη κάμερα και όχι με την οθόνη.  
 • Δώσε προσοχή και μην επαναπαυθείς στην άνεση  του σπιτιού σου και μην αφήσεις το βλέμμα σου να περιπλανηθεί στο χώρο.
 • Μείνε σε σταθερή θέση, ώστε να υπάρχει ποιοτικός ήχος και εικόνα. Φρόντισε να αναλύσεις τις φιλοδοξίες σου και τους λόγους για τους οποίους  αξίζεις να επιλεγείς  στην επόμενη φάση συνεντεύξεων με ευγένεια και βεβαιότητα!

Τέλος για όσους έχουν δυσκολία να ανταπεξέλθουν στη τηλεργασία και τις ευθύνες που αυτή επιβάλλει, παρακάτω θα συνοψίσουμε πως θα διατηρήσετε την παραγωγικότητά σαςδουλεύοντας απομακρυσμένα!

 • Για εκείνους που θέλουν να παραμείνουν παραγωγικοί, εν μέσω αποκλεισμού, η ισορροπία μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου είναι πολύτιμη. Διαμόρφωσε και αυτοσχεδίασε τον επαγγελματικό σου χώρο, δίνοντας την αίσθηση γραφείου , με όλον τον κατάλληλο εξοπλισμό: υπολογιστή, στυλό , φακέλους και σημειωματάριο.
 • Ντύσου επαγγελματικά! Είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχωρίσεις τον προσωπικό σου χρόνο από τον επαγγελματικό δίνοντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι μετά το πέρας της εργασίας σου, ήρθε  η ώρα να χαλαρώσεις με τις πιτζάμες σου!
 • Μείνε σε εγρήγορση!  Θυμήσου τους στόχους και τις προτεραιότητες  σου, καταγράψτε τους καθημερινά και βάλε τους σε ισχύ! Κράτησε δίπλα σου την καθημερινή σου ατζέντα και βεβαιώσου ότι είσαι σε συνεχής επικοινωνία με τους συναδέλφους μέσω κοινής online πλατφόρμας και εντός των deadlines. Μην ξεχνάς, κατά τη τρέχουσα περίοδο , η απόδοσή σου εξακολουθεί να αξιολογείται!
 • Η οικογένεια στο σπίτι. Είσαι άτομο που εργάζεται από το σπίτι, έχοντας παιδιά ή κατοικίδια; Στις εργασιακές ώρες ανέθεσε τους μια εργασία ή δραστηριότητα ώστε να απασχοληθούν τις ώρες που απαιτούνται.
 • Φρόντισε να παραμείνεις συγκεντρωμένος. Απομάκρυνε το προσωπικό σου τηλέφωνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είσαι σε ετοιμότητα για επείγουσες κλήσεις! Βάλε σε προτεραιότητα τις καρτέλες που σε αφορούν και κάνε log out από δευτερεύουσες εφαρμογές. Δούλεψε με τα ακουστικά σου, αναπόσπαστος, ακούγοντας μουσική εάν αυτό σε βοηθά!
 • Προγραμμάτισε τα διαλλείματα σου! Εάν έχεις προκαθορισμένη ώρα φαγητού, δεν χρειάζεται αυτό να αλλάξει. Πάρε τον χρόνο σου, να ανακτήσεις δυνάμεις, σύμφωνα πάντα με τον όγκο εργασίας που σου έχει ανατεθεί!
 • Το τελικό log out!  Ήρθε η ώρα να ξεκουραστείς!  Ένας έξυπνος τρόπος να πείσεις τον εαυτό σου ότι η εργασιακό σου ωράριο έχει τελειώσει , είναι μια λάμπα γραφείου, η οποία θα παραμένει ανοιχτή κατά τη διάρκεια της εργασίας σου και θα σβήνει με το πέρας αυτής. Έτσι, θα δώσεις το  ¨σήμα¨  για τη λήξη του ωραρίου σου!
LATEST

Discover #LifeatQualco!

Recognised for our dedication to excellence, QUALCO was honoured as one of the best workplaces in tech and the best workplaces for women in 2023!