Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ TECHSALONIKI ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Ευκαιρία, Εύρεση Εργασίας, Σημείο Συνάντησης, Ελπίδα!». Αυτό είναι το TechSaloniki για περισσότερους από 3000 υποψηφίους που από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν υποστηρίξει το θεσμό, με πολλούς από αυτούς να έχουν καταφέρει να κατακτήσουν μία καριέρα με διεθνή πρότυπα στις μεγαλύτερες εταιρείες Τεχνολογίας και Πληροφορικής της Β. Ελλάδας. Κι όλα αυτά μέσα σε δύο μόλις ημέρες, στην πόλη τους και χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, αλλά σε εταιρείες διεθνών προδιαγραφών που βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στο σπίτι τους.

Η λύση στο πρόβλημα

To TechSaloniki αποτελεί μία πρωτοβουλία έξι εταιρειών Τεχνολογίας και Πληροφορικής της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα των: Apifon, DatawaysDataScoutingInfodimOnelity και Veltio. Η ιδέα που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια μέσα από μία συλλογική πρωτοβουλία από ιδιώτες επιχειρηματίες, με τα χρόνια μεγάλωσε, βρήκε σπουδαία ανταπόκριση και υποστήριξη και πλέον το TechSaloniki είναι ένας διακριτός θεσμός για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ένα πρωτότυπο για τα δεδομένα της πόλης skill matching tech event, το οποίο έχει καταφέρει να εξελιχθεί στο ετήσιο meeting point για τον κόσμο του tech και τις μεγαλύτερες εταιρείες Τεχνολογίας και Πληροφορικής της Β. Ελλάδας.

Ένα διήμερο event από τις ίδιες τις εταιρείες τεχνολογίας με σκοπό την απορρόφηση ανθρώπινου δυναμικού, την προώθηση της συνέργειας και την δυναμική προβολή του πλέον υγειούς και αναπτυσσόμενου κλάδου στην Ελλάδα.

Στα χρόνια δράσεις του περισσότεροι από 300 υποψήφιοι έχουν καταφέρει να βρουν μια Tech καριέρα διεθνών προδιαγραφών στην πόλη της Θεσσαλονίκης και να είναι μέχρι και σήμερα στελέχη των εταιρειών αυτών.

Τα επόμενα συνεργατικά βήματα

Ταυτόχρονα όμως βασικό στόχο αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί και η δημιουργία μιας συνεργατικής δομής των εταιρειών πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη. Ένα Οικοσύστημα Τεχνολογίας που μέσα από ένα περιβάλλον εταιρικής συνέργειας θα υπογραμμίζει τις ανταγωνιστικές ευκαιρίες που οι εταιρείς διαθέτουν σε νέους πτυχιούχους και επαγγελματίες του κλάδου. Το TechSaloniki υποστηρίζεται πλέον από περισσότερες από 35 από τις μεγαλύτερες εταιρείες Τεχνολογίας και Πληροφορικής που έχουν την έδρα τους ή ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων τους στην πόλη.

Στο πλαίσιο λοιπόν ανάπτυξης συνεργειών προς όφελος το κλάδου και σκεπτόμενοι πώς να το δουλέψουμε όλοι μαζί για τον ίδιο σκοπό μπορεί να επιφέρει σημαντικές και θετικές αλλαγές και εξελίξεις στον τομέα της Τεχνολογίας στην πόλη μας, το TechSaloniki επεκτείνει τις δράσεις του κι έχει ήδη ξεκινήσει από κοινού με τις εταιρείες συνεργατικές και συντονισμένες ενέργειες και δράσεις.

Μιας και σημαντικός αριθμός αποφοίτων κλάδων της Πληροφορικής μένουν εκτός εργασίας λόγο έλλειψης εξειδικευμένης γνώσης, πρώτο σταθμό των συνεργατικών δράσεων αυτού του οικοσυστήματος, αποτελεί η εκπαίδευση νέων στελεχών με εκπαιδευτικά προγράμματα «από την αγορά για την αγορά», ώστε να δώσουν από κοινού όσα περισσότερα εφόδια γίνεται σε όλους τους επαγγελματίες που θέλουν να παραμείνουν, να εργαστούν και να προσφέρουν στον τόπο τους. Τα προγράμματα δεν αποτελούν μόνο μία νέα πηγή εξέλιξης δεξιοτήτων, αλλά και μία σπουδαία ευκαιρία πρόσληψης για όσους συμμετέχουν, από τις ίδιες τις εταιρείες που τα υποστηρίζουν. Εκπαιδεύουμε λοιπόν στελέχη με στόχο την πρόσληψη στις εταιρείες μας!

Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων διοργανώθηκε τον Ιανουάριο του 2021, σε συνεργασία με το Life Learning Center του Αμερικάνικου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης και στέφθηκε με επιτυχία! Ένα πρόγραμμα 40 ωρών στην TypeScript, το οποίο κάλυψε τις θεμελιώδεις έννοιες των τεχνολογιών Bootstrap, TypeScript και Angular, και περιλάμβανε πρακτική εκπαίδευση από έμπειρους επαγγελματίες.

To πρόγραμμα ήταν sponsored by Onelity και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Dataviva, ενώ και οι δύο εταιρείες προσφέραν τη δυνατότητα πρόσληψης σε επιτυχημένους συμμετέχοντες με βάση τις επιδόσεις τους στο τέλος του προγράμματος.

Σχετικά με το πρόγραμμα ο Πρόεδρος του «Κολλεγίου Ανατόλια», Δρ Πάνος Βλάχος, ανέφερε χαρακτηριστικά: “At ACT, we welcome the opportunity to closely work with TechSaloniki in order to develop existing personnel as well as create new talents to meet the needs of the demanding and fast growing IT sector.  When educational institutions synergize with businesses, the results are powerful!”.

Από την πλευρά της η Δρ Σεβαστή Κεσσαπίδου, Associate Dean of Academic Affairs & Executive Director, Lifelong Learning Center, τόνισε: “TechSaloniki and the Lifelong Learning Center (LLC) at the American College of Thessaloniki join forces to support employability in the demanding IT sector. Jointly developed, our training programs address both employers and employees: participants will acquire the skills the industry needs and employers will retain or recruit the skilled professionals they need. It’s a win-win proposition facilitated by TechSaloniki and ACT!”

Το απόλυτο… Tech-stination!

Έχοντας ήδη να παρουσιάσει αντίστοιχα case study, το TechSaloniki θέλει να συμβάλει με τη σειρά του στην προβολή της Θεσσαλονίκης ως προορισμού τεχνολογίας για άλλες μεγάλες εταιρείες πληροφορικής του εξωτερικού και στην εδραίωσή της ως μιας πόλης με απεριόριστες δυνατότητες, που καινοτομεί και έχει εξωστρέφεια.

Η Άννα ΠαπαδοπούλουCommunity & Events Manager του TechSaloniki, υπογραμμίζει: «Επιδίωξη μας είναι να αναδειχθεί η εξωστρέφεια και η δυναμικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου και να δοθούν ευκαιρίες εργασίας. Η Θεσσαλονίκη, είναι αλήθεια, διαθέτει εξαιρετικές εταιρείες που καινοτομούν, είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο και μπορούν να προσφέρουν σπουδαίες ευκαιρίες καριέρας και επαγγελματικής εξέλιξης σε νέους, ώστε να μην χρειαστεί να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, ή σε άλλη πόλη. Στόχος μας όμως πέρα από την κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό είναι και η δημιουργία ενός οικοσυστήματος των εταιρειών πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη. Εξερευνούμε διαρκώς συνεργασίες και συνέργειες προκειμένου να αναπτύξουμε ένα ανταγωνιστικό Οικοσύστημα Τεχνολογίας των εταιρειών μας, εδώ στην Θεσσαλονίκη»»

 

Το TechSaloniki και η συμβολή του στο Οικοσύστημα Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης μέσα από τα μάτια των ιδρυτών του

«Το TechSaloniki ειναι μια πρωτοβουλία εταιρειών της πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να λύσουμε πρακτικά προβλήματα, όπως πχ οι κενές θέσεις εργασίας, αλλά και, όσο μπορούμε, να βάλουμε και το λιθαράκι μας για να τραβήξουμε πίσω Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού. Πέρα από απλό recruiting όμως, το TechSaloniki, έχει γίνει για εμάς τους επιχειρηματίες της πόλης και τους ανθρώπους μας, μια αφορμή να γνωριστούμε, να δουλέψουμε μαζί και να δείξουμε το καλύτερό μας πρόσωπο τόσο στην πόλη μας όσο και στους ανθρώπους που σκέφτονται να έρθουν να δουλέψουν μαζί μας» Κώστας Μάλαμας, Founder & CEODataviva

«Ο χώρος της τεχνολογίας στην Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη ακμάζει τα τελευταία χρόνια, διαμορφώνοντας ένα εταιρικό ποικίλο Οικοσύστημα Τεχνολογίας που είναι σε θέση να δημιουργεί και να εξελίσσει νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που προάγει ακόμα περισσότερο την καινοτομία και την ανάπτυξη. Το TechSaloniki αποτελεί έναν καθιερωμένο και αξιόπιστο δίαυλο αλληλεπίδρασης μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας της Βόρειας Ελλάδας και ταλαντούχων υποψηφίων που αναζητούν εργασία. Είναι ένας θεσμός  που δεν υπήρχε στην αγορά και επιτέλους μέσω του TechSaloniki, ο υποψήφιος ενημερώνεται για την αγορά πληροφορικής της Θεσσαλονίκης, τη δυναμική και την εξέλιξη του κλάδου. Μέχρι προ τετραετίας δεν υπήρχε ούτε αυτή η επαφή ούτε και η δυνατότητα επικοινωνίας. Ελευθέριος Τσακιρίδης, Συνιδρυτής, Γενικός & Εμπορικός Διευθυντής, Dataways S.A.

«Το TechSaloniki ξεκίνησε απλά και μέσα σε μόλις τρία χρόνια έχει εξελιχθεί στο Νο1 skill matching event στο χώρο της πληροφορικής. Η απήχηση και η επιτυχία, μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη, που δεν μιλάμε πλέον για το Νο1 tech event στη Θεσσαλονίκη μόνο, αλλά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ο κλάδος βιώνει μια ραγδαία ανάπτυξη και εξέλιξη και οι εταιρίες χρειάζονται διαρκώς νέα άτομα – από ανθρώπους με εμπειρία αλλά και νέους απόφοιτους. Και το TechSaloniki αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να φέρει τις εταιρίες τεχνολογίας και πληροφορικής σε επαφή με τέτοια άτομα. Αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός στο χώρο της πληροφορικής για την αξιολόγηση, επανεκπαίδευση και πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι ίδιες οι εταιρείες συμμετέχουν ενεργά στις διεργασίες του.» Αναστάσιος Αβράμης, Διαχειριστής, DataScouting

«Η πρώτη διοργάνωση ξεκίνησε το 2016 από την ανάγκη να εξευρεθούν άτομα σχετικά με το αντικείμενο της πληροφορικής, πέραν των παραδοσιακών τρόπων, καθώς τότε υπήρχε ανάγκη κάλυψης εκατό θέσεων εργασίας. Η Θεσσαλονίκη, πέρα από μια δυναμική, φιλόξενη πόλη, έχει να δείξει και μεγάλη ανάπτυξη στον τεχνολογικό κλάδο με πάνω από 1000 νέες θέσεις εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια. Σημαντικό όμως κομμάτι της διοργάνωσης αφορά και η δικτύωση μεταξύ των εταιριών, η οποία διευκολύνεται εδώ μέσω της επαφής στελεχών, καθώς το ΤechSaloniki έχει καταφέρει να εδραιωθεί ως το ετήσιο meeting point για τον κόσμο της Τεχνολογίας στη Β.Ελλάδα». Γιώργος Μανώλης, Managing Partner and Co-Founder Onelity

«Το TechSaloniki ξεκίνησε ως ένα skill matching event στο χώρο της πληροφορικής και είχε τεράστια ανταπόκριση από εταιρείες με ανάγκη σε ανθρώπινο δυναμικό και υποψηφίους που καλούνται να γνωρίσουν την κουλτούρα των εταιρειών αυτών. Με το ενδιαφέρον από tech-oriented άτομα ολοένα να αυξάνεται, το TechSaloniki αποτελεί πλέον θεσμό στο Οικοσύστημα Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, προσελκύοντας τους δυνατότερους παίχτες στον τομέα της καινοτομίας και της πληροφορικής. Η δική μας συμβολή λοιπόν στο Οικοσύστημα Τεχνολογίας δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από την κάλυψη των αναγκαίων θέσεων εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, αντιστρέφοντας το φαινόμενο του brain drain.»  Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, Founder & CEO, Apifon

LATEST

Empowering women to be their powerful self! | Deloitte

Στην Deloitte η ισότητα, η συμπερίληψη, και η διαρκής επαγγελματική και προσωπική ενδυνάμωση των ανθρώπων μας συνιστούν βασικούς πυλώνες των αξιών μας, και διέπουν τη νοοτροπία και την καθημερινότητά μας.

Discover #LifeatQualco!

Recognised for our dedication to excellence, QUALCO was honoured as one of the best workplaces in tech and the best workplaces for women in 2023!